In 1984 nog 100.000, in 2003 een kleine 38.000 en in 2022 zijn ze waarschijnlijk allemaal weg: Amsterdammertjes. En dan die paaltjes hè, voor de laatste slok jenever kun je waarschijnlijk langer terecht.
In 1984 nog 100.000, in 2003 een kleine 38.000 en in 2022 zijn ze waarschijnlijk allemaal weg: Amsterdammertjes. En dan die paaltjes hè, voor de laatste slok jenever kun je waarschijnlijk langer terecht.
Een vast onderdeel van iedere zomer is natuurlijk parkhangen. Voetballen, zuipen, chips eten, tieten kijken voor de mannen, mannen naar je tieten zien kijken voor de vrouwen, het hoort allemaal bij zomer in de stad. Parken genoeg ook. Het Westerpark, het Oosterpark, het Amstelpark (met dat allesverstikkende dieseltreintje) om er maar een paar te noemen, maar natuurlijk ook de grotere groene gebieden als het Twiske en het Amsterdamse bos. Van alleen al het schrijven van deze post krijgen we er al weer zin in, verdomme nog aan toe. Eeuwige favoriet bij, gezien de drukte, de hele wereld blijft natuurlijk het Vondelpark.
Het was altijd al een beetje pijnlijk om te zien hoe toeristen met een stralende lach op de foto gaan met En Frenk's huis op de achtergrond -dat doe je ook niet bij pak 'm beet Auschwitz, lijkt ons zo- maar het kan nog onverschilliger. Afval dumpen als je in de rij staat, beetje lawaai lopen maken, het is allemaal behoorlijk wrang. Niet voor de buurt, die mensen wonen op de Prinsengracht, die moeten dus niet zeiken, maar voor bijvoorbeeld deze mensen. Niet voor hem trouwens. De sukkel.
Het Vrijheidsbeeld, de Venus van Milo, de Denker: allemaal bullshit vergeleken met het Lieverdje op het Spui. Niets meer dan kanttekeningen in de geschiedenis. Geen plek is in de afgelopen vijftig jaar belangrijker geweest voor de vorming van de tegendraadse Amsterdamse identiteit dan de honderd vierkante meter rond dit beeldje. Kort door de bocht? Absoluut! Maar de maker ervan is dood, en dan is het eren geblazen. Maar onwaar is het ook weer niet.
Jenever, dat in Amsterdam door onder andere Bols en de Ooievaar gestookt wordt, is door de EU geografisch beschermd. Het mag nu alleen nog maar in Nederland, België en enkele Franse en Duitse provincies geproduceerd worden. Een enorme teleurstelling voor al die Oekraïense, Roemeense en Spaanse jeneverproducenten natuurlijk.
Op het Oosterburgereiland wordt er druk gewerkt aan allerlei varianten van Neerlandsch beroemdste schilderij. Aldert Mantje nam het initiatief, vele kunstenaars volgden. 'Rembrandt zou helemaal uit z'n pan gaan'.
Provo van het eerste uur Peter Bronkhorst is vanochtend na een kort ziekbed overleden. Hij is 61 jaar geworden.
Ondergrond TV maakte een rondje langs de oudste café's van Amsterdam, en kwam erachter wat dan écht de oudste kroeg van de stad is.
Jan de Bie (66), al 32 jaar organisator van het Jordaanfestival, weet hoe het was toen de Jordaan nog een volksbuurt was en yuppen nog niet bestonden. Aan de hand van Jordanese liedteksten komen herinneringen boven. Jan is de derde in een serie over oude Amsterdammers en hun jonge daden.
De Jordaan vanaf het zuiden gezien.
Lees meer "Oude Amsterdammers en hun jonge daden: Jan de Bie" »
Onder de vele functies van de Waag op de Nieuwmarkt hoorde de huisvesting van het gilde der chirurgijns. Deze heelmeesters hadden hier hun gildekamer en voerden hier tevens hun beroemde lijkontledingen uit in het zogenaamde Theatrum Anatomicum. Een kijkje binnen.
Laatste reacties