Will Eisner tekende in de jaren veertig en vijftig als één van de eerste comicschrijvers lange stripverhalen. Joe Schuster en Jerry Siegel stonden aan de wieg van Superman en zijn liefje Loïs Lane. Jack
Kirby maakte een strip van Stanley Kubricks ongrijpbare klassieker
'2001: A Space Odyssey'.
Wat deze illustere namen met elkaar gemeen hebben? Bar Mitswa. Jawel, joodse tekenaars hebben hun mannetje gestaan in de geschiedenis van de strip. Op 7 maart opent het Joods Historisch Museum de tentoonstelling 'Superhelden en Sjlemielen'.
Mooie herinneringen
Dat wordt dus nostalgisch plaatjes kijken. En terugdenken aan de beduimelde exemplaren die je in je kinderjaren op zolder versleet. Terwijl je vader beneden voor de open haard zat met een krant en een pijp en je moeder druk in de weer was met het klaarmaken van koffie en warme chocolademelk, speciaal voor jou. Maar jij zat boven. Uren lang stripboeken te lezen. Het zijn mooie herinneringen van lang geleden. Ver voor de boze moderne tijden waarin wij nu leven.
Joodse verleden in stripvorm
Naast de te verwachten superhelden worden er in de tentoonstelling ook strips getoond van tekenaars als Will Eisner, Joe Kubert, Ben Katchor en Rutu Modan, je kent ze wel. Hun verhalen gaan over de Holocaust en joodse immigratie. Kortom, een visie op het joodse verleden, gegoten in stripvorm.
Laatste reacties